E.K.O.dzieciak

Edukacja Komunikacja Odpowiedzialność

Zdrowy Przedszkolak. Kampania na rzecz naturalnej diety w przedszkolu

Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.

Celem projektu Zdrowy Przedszkolak jest poprawa jakości odżywiania dzieci przedszkolnych i poszerzenie świadomości w zakresie naturalnego odżywiania.

Wiek przedszkolny to czas intensywnego rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka. To, co jemy, wpływa bezpośrednio na samopoczucie i ważne czynności naszego organizmu. Nawyki żywieniowe nabyte w dzieciństwie często kształtują późniejsze wybory. Dieta dzieci powinna być zrównoważona odżywczo odpowiednio dla danego wieku, różnorodna i oparta o produkty jak najmniej przetworzone – naturalne i wysokiej jakości.

Jadłospisy dla dzieci w przedszkolach są w większości dobrze skomponowane pod względem kalorycznym oraz proporcji węglowodanów, białek i tłuszczów. Jednak wybór produktów spożywczych w znaczącym stopniu nie jest oparty o żywność dobrej jakości, stosuje się np. produkty przetworzone technologicznie, z dużą zawartością dodatków chemicznych, niedostosowane do pory roku. W rzeczywistości posiłki dla dzieci nie wspierają w pełni zdrowia i rozwoju dziecka oraz ich zdolności poznawczych.

Projekt kierowany jest do osób odpowiedzialnych za zdrowie naszych dzieci, czyli:

- rodziców dzieci w okresie rozwoju
- pedagogów oraz osób odpowiedzialnych za żywienie w placówkach przedszkolnych
- firm cateringowych i innych dostarczających pożywienie dla przedszkoli
- ekorolników oraz dystrybutorów promujących ekologiczne żywienie
- wszystkich osób i organizacji, dla których zdrowie dzieci jest ważne.

Z naturalnych produktów można przygotować proste, zdrowe potrawy bez dużych wydatków. Poprawa jakości żywienia przedszkolnego będzie ważną inwestycją w zdrowie i rozwój naszych dzieci.

Więcej dowiesz się ze strony Diagnostyka Funkcjonalna


sensoria.edu.pl Strona główna | Kontakt | Mapa strony | Prace redakcyjne Prace redakcyjne Nasi partnerzy   ?

Strona zrealizowana przy pomocy SPIP 3.0.17 + AHUNTSIC

© Ekodzieciak