Najważniejsze zasady diety Sirtfood
Dieta sirt, znana też jako sirtfood, zdobywa ostatnio coraz większą popularność. Dużą zasługę przypisuje się tu popularnej piosenkarce Adele, która za sprawą jej stosowania schudła ponad 40 kilogramów. Na czym więc polega fenomen diety, która teraz szturmem podbiła świat entuzjastów zdrowego odżywiania, a o której niedawno jeszcze mało kto słyszał? Czy naprawdę można na niej schudnąć, czy jest to raczej kolejna, raczej nieskuteczna „dieta cud”?
Na czym polega dieta sirtfood?
Model żywienia znany jako właśnie dieta sirt został opracowany przez dwóch absolwentów Uniwersytetu w Surrey w Wielkiej Brytanii. W 2016 roku Aidan Goggins i Glen Matten wydali książkę zatytułowaną „The Sirtfood Diet”, gdzie znaleźć można dokładny opis stosowania diety. Opiera się ona głównie na założeniu, że najważniejsze jest ograniczenie kalorii oraz picie koktajli zawierających składniki aktywujące odpowiednie białka – tzw. aktywatory sirtuin. To właśnie tym białkom dieta zawdzięcza swoją nazwę. W swojej książce autorzy podkreślili jednak, że ważniejsze jest wdrożenie odpowiednich produktów do jadłospisu, a nie eliminacja innych.
Czym są sirtuiny?
Sirtuiny to białka enzymatyczne, które mogą mieć ogromnie pozytywny wpływ na organizm człowieka – badania pokazują, że mają potencjalnie duże znaczenie dla jakości i długości życia. Sirtuiny są powiązane z kontrolą procesu starzenia się organizmu, hamowaniem stanów zapalnych, a także pełnią ważną funkcję w regulacji metabolizmu. Ponadto, posiadają też efekt nasilenia syntezy białek mięśniowych, przez co podczas spadku masy ciała uniknąć można równoczesnego spadku masy mięśniowej.
Substancjami pobudzającymi syntezę sirtuin są:
- polifenole – związki o właściwościach przeciwutleniających, czyli antyoksydanty. Znajdują się głównie w owocach i warzywach.
- kwasy tłuszczowe omega-3 – substancje o działaniu przeciwzapalnym, dodatkowo wspierające także działanie polifenoli. Występują w tłustych rybach morskich, orzechach włoskich, oleju lnianym czy nasionach chia.
- leucyna – jeden z aminokwasów egzogennych, występujący w produktach wysokobiałkowych, takich jak chudy nabiał, mięso, ryby, jajka i rośliny strączkowe. Ma także pozytywnie wspierać ogólny wpływ diety na organizm.
Jakie produkty stosować?
Autorzy diety zwracają uwagę na listę dwudziestu produktów, których nie powinno zabraknąć w jadłospisie. Według nich, do kluczowych aktywatorów sirtuin należą:
papryczka chili, gryka, kapary, seler naciowy, kakao, kawa, oliwa z oliwek extra virgin, zielona herbata i matcha, jarmuż, rukola, lubczyk, daktyle, natka pietruszki, czerwona cykoria, czerwona cebula, czerwone wino, soja, truskawki, kurkuma, orzechy włoskie.
Oprócz tego ważne jest też, aby w posiłkach nie zabrakło źródeł kwasów omega-3, na przykład ryb morskich, a także źródeł białka, tj. mięsa, jajek czy nabiału.
Fazy i etapy diety
Jeżeli chodzi o wcielenie diety sirtuinowej w życie, najlepiej zrobić to w dwóch fazach, każdej podzielonej dodatkowo na dwa etapy.
Faza 1
Dieta rozpoczyna się trzydniowym etapem niskokalorycznego, liczącego maksymalnie 1000 kalorii jadłospisu. W tym czasie zalecane jest wypicie trzech koktajli sirtuinowych oraz spożycie jednego posiłku stałego dziennie. Koktajle powinno się pić rano, w południe i wieczorem; posiłek najlepiej zjeść przed godziną 19.
Drugi etap trwa w sumie cztery dni, od czwartego do siódmego dnia diety. W tym czasie jadłospis składać się powinien z dwóch koktajli i dwóch posiłków stałych. Spożycie kalorii nie powinno przekroczyć 1500 na dzień.
Faza 2
Etap pierwszy rozpoczyna się czternastodniowym okresem, podczas którego powinno się jeść trzy posiłki i wypijać jeden koktajl dziennie. Można też wprowadzić do jadłospisu kilka przekąsek bogatych w składniki wspomagające produkcję sirtuin. Kaloryczność diety powinna zostać w tym momencie dostosowana do potrzeb indywidualnych – masy ciała, wzrostu, wieku, trybu życia i podobnych czynników.
Ostatni etap zaczyna się po dwudziestu jeden dniach stosowania diety i jest etapem o największej dowolności – nie ma zaleceń dotyczących kaloryczności posiłków, ich liczby czy pozostałego czasu ogólnego stosowania diety. Autorzy zalecają jednak, aby nadal opierać jadłospis na produktach wykorzystywanych wcześniej i wypijać przynajmniej jeden koktajl dziennie.
Dieta sirtfood jest polecana głównie osobom planującym schudnąć. Nie jest zalecana dzieciom, kobietom planującym ciąże, kobietom w ciąży czy osobom o bardzo niskiej masie ciała. Wiele produktów zawartych w diecie może jednak wprowadzić do jadłospisu każdy z nas, z uwagi na ich korzystny wpływ na zdrowie.
Leave a reply
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.