Próchnica u dzieci – przebieg, leczenie i profilaktyka

0
285

Próchnica należy z całą pewnością do najczęściej występujących schorzeń stomatologicznych u dzieci. Tak samo jak w przypadku dorosłych, stanowi ona skutek niewłaściwej higieny jamy ustnej. Połączenie wspomnianego wyżej czynnika ze sporą ilością słodzonych napojów przekłada się na zwielokrotnione ryzyko wystąpienia danej przypadłości. Poznaj przebieg, sposoby leczenia, a także profilaktykę próchnicy u dzieci!

Próchnica u dzieci – charakterystyka schorzenia

Próchnica stanowi najczęstsze schorzenie jamy ustnej u dzieci, za którą odpowiadają paciorkowce oraz pałeczki kwasu mlekowego. Jako bakteryjna choroba rozwija się szczególnie dynamicznie, zwiększając tym samym ryzyko poważniejszych zmian w miazdze zęba.

Wbrew pozorom, mleczaki wymagają analogicznej pielęgnacji jak zęby stałe. Nieleczona próchnica może doprowadzić do innych chorób ogólnoustrojowych. Rozwój schorzenia na mleczakach stwarza również ryzyko osłabienia zębów stałych, co wiąże się z większymi trudnościami w późniejszym czasie.

Wczesne objawy próchnicy

Początkowe etapy próchnicy mleczaków są całkowicie bezbolesne i niewidoczne gołym okiem. Bakterie rozpoczynają osłabienie zębów od szkliwa, doprowadzając do jego demineralizacji. Na tym etapie może być obserwowany lepki, biało-żółty nalot przylegający do uzębienia.

Charakterystycznym objawem początkowej fazy próchnicy są matowe, białe plamki, które z czasem nabierają ciemnego odcieniu. W późniejszej fazie plama próchnicowa staje się również szorstka, docierając do miazgi zęba. Na tym etapie tworzy się tzw. ubytek próchnicowy. Schorzenie przenosi się do zębiny doprowadzając do jej rozpadu. W tym okresie często spotykany jest nieregularny ból zębów dziecka. Następnie próchnica sięga miazgi zębowej, co jest nieodłącznie związane z przeszywającym bólem.

Do wczesnych objawów próchnicy zaliczane są również wszelkiego rodzaju zmiany na dziąsłach, w postaci zaczerwienionych bądź spuchniętych tkanek. Warto również zwrócić uwagę na krwawienie po zakończonym szczotkowaniu.

Stomatologia dziecięca – leczenie próchnicy u dzieci

Stomatologia dziecięca opracowała skuteczne techniki, pozwalające zazwyczaj na całkowite wyeliminowanie schorzenia. W początkowej fazie wystarczająca będzie konwencjonalne fluoryzacja oraz mycie zębów pastą bogatą we fluor. W przypadku poważniejszych ubytków, dentysta dziecięcy dobiera metodę leczenia indywidualnie.

Najczęstszą techniką leczenia zaawansowanej próchnicy u dzieci jest próba mechanicznego usunięcia osłabionych tkanek, wypełniając ubytek plombą. W gabinetach stomatologicznych stosowany jest również zabieg tzw. impregnacji zębów. Wspomniana metoda oparta jest o namoczenie naruszonych zębów w roztworze azotanu srebra. Skutkiem danego działania jest zahamowanie rozwoju próchnicy.

W najcięższych przypadkach niezbędne jest całkowite usunięcie zęba, celem zahamowania dalszego rozwoju próchnicy. W większości przypadków sprawdza się jednak klasyczne usunięcie osłabionej tkanki oraz wypełnienie ubytku plombą.

Próchnica u dzieci – profilaktyka

Specjaliści z gabinetu stomatologicznego Klinika Uśmiechu z Chorzowa radzą w pierwszej kolejności zadbać o regularne szczotkowanie zębów dziecka przynajmniej dwa razy dziennie. Szczególnie skuteczne jest stosowanie pasty z odpowiednią zawartością fluoru. Po umyciu zębów warto pozostawić jamę ustną bez płukania, celem zwiększania ochronnych właściwości fluoru.

Szczególnie istotne są również regularne wizyty u dentysty dziecięcego. Kontakt ze specjalistą kilka razy do roku pozwala na wcześniejsze wykrycie próchnicy oraz przyspieszone leczenie.

Jedną z ważniejszych kwestii jest ograniczenie słodyczy, czekolady oraz słodzonych napojów. Wyjątkowo zagrażające pod kątem próchnicy jest powolne, rozłożone w czasie spożywanie cukru. W związku z tym warto odstawić popularne kubki niekapki do 12. miesiąca życia dziecka.

W opozycji do serków smakowych warto wybrać świeże owoce w towarzystwie naturalnego jogurtu niesłodzonego. Niezagrażającymi produktami pod kątem próchnicy są również warzywa, mleko, słone krakersy niskotłuszczowe oraz paluszki chlebowe.

Autorka: Marta Jop Bajkowe Chwile

Dodaj komentarz