Ciastka do wyboru i koloru

0
229

Wśród nas nie brak łakomczuchów, którzy nie potrafią przeżyć dnia bez słodyczy. Na szczęście dziś na półkach sklepowych nie brak ciastek, o różnych smakach, wyglądzie, wielkości, składzie, kolorze, rodzaju produkcji, składnikach, opakowaniach i cenie. Będąc w sklepie, gdy nie mamy ulubionego rodzaju ciastek, to wobec szerokiej oferty trudno o decyzję. I okazuje się, że nadmiar jest też niedobry podobnie, jak niedobór.
W dwudziestym pierwszym wieku w polskich sklepach mamy nieograniczony dostęp do każdego rodzaju ciastek. Jedno co może nas ograniczać, to tylko zasobność portmonetki. Lecz dysponując gotówką możemy pozwolić sobie na zakup każdego rodzaju ciastek. Wielkość konsumpcji blokuje nam tylko troska o szczupłą sylwetkę lub cukrzyca.

Ciastka, to jeden z wyrobów cukierniczych mniejszy od standardowych ciast, gdyż ciastka są zazwyczaj na jedną porcję. Podajemy je do kawy, herbaty, kompotu, mleka, albo gdy pijemy kakao. Mogą stanowić także deser, którym delektujemy się po obiedzie.

Ciastka wytwarza się z różnego rodzaju ciasta, jak z ciasta kruchego, ciasta francuskiego, a nawet ciasta drożdżowego. Dodatkami są bakalie, kremy, czekolada, lukry, masy, galaretki. Ciastka najczęściej posiadają mocno słodki smak, jak na przykład delicje, czy pierniki. Lecz są również ciastka o smaku ostrzejszym i słonym, jak przykładowo krakersy. Albo ciastka nisko słodzone np. herbatniki.

Wszystkie ciastka można podzielić na bardziej trwałe i mniej trwałe. Ciastka przekładane masą, kremem lub owocowym nadzieniem są mało trwałe. Natomiast ciastka kruche i ciastka suche cechują się długoterminowością.

Ciastka najczęściej kupujemy w sklepach lub w cukierniach. Lecz możemy je wytwarzać również sami w domu na swoje potrzeby, gdyż ich wypiek nie jest żadną filozofią. Najczęściej wypieki takie są udane w odróżnieniu od ciast, które różnie wychodzą. Domowe ciastka można wypiekać przy użyciu przeróżnych składników. Najważniejsze, aby była mąka, cukier, jaja, śmietana, masło, mleko, proszek do pieczenia, soda, bakalie, mak, wiórki kokosowe. Można wypiekać na blasze w piekarniku ciastka standardowe z maszynki, ciastka kruche, ciastka francuskie. I każdy inny rodzaj ciastek.

Kaloryczność ciastek niezależnie od ich rodzaju zawsze jest dość wysoka. A najbardziej ciastek francuskich i ciastek kruchych, gdyż posiadają one w swoim składzie dużo tłuszczu, którego dostarcza im masło i śmietana.
Ogólnie można przyjąć, że w 100 gramach takich ciastek miesić się około 500 kalorii. Bo jest dużo tłuszczu, bo aż 24 g. kwasów tłuszczowych nasyconych 6 g. kwasów tłuszczowych wielonienasyconych 3, 2 g. kwasów tłuszczowych jednonienasyconych 13 g. Ciastka takie posiadają też sporo cholesterolu, bo około 20 mg. Oraz białka w ilości 6 g. węglowodany 65 g. Lecz również wiele minerałów, jak potas, sód, wapń, żelazo, magnez i witaminę A, B6, B12.
Ciastka zaliczane są do artykułów żywnościowych wysoko kalorycznych, dlatego przy kontroli wagi ciała należy ograniczyć ich spożycie. Gdyż 100 gram ciastek odpowiada średnio 1/4 kaloryczności dziennej diety. I niekontrolowane spożycie ciastek podobnie, jak i innych słodyczy bardzo szybko pokaże efekty w postaci zwiększonej masy ciała.

Dodaj komentarz